link: The Minneapolis Institute of Arts Unified Vision: The Architecture and Design of the Prairie School
navigation spacer Introduction navigation spacer The Collection navigation spacer Purcell-Cutts House Tour navigation spacer Architectural Tour navigation spacer Comments navigation spacer
1st Floor Plan 1st Floor Plan 1st Floor Plan 1st Floor Plan 1st Floor Plan 1st Floor Plan 1st Floor Plan Kitchen Dining Room Porch Entryway (Interior) Writing Nook Living Room Hearth Window Seat
Purcell-Cutts House
 link: 1st Floor
 link: Entryway - Interior
 link: Living Room
 Dining Room
 link: Porch
 link: Kitchen
1st Floor Plan
 link: 2nd Floor
 Nuts & Bolts
 Purcell's Own House Notes
1st Floor
previous stop Purcell-Cutts House - 1st Floor Plan next stop

1st Floor
A Radical Statement
Purcell insisted that his house have an open plan because he wanted his family to experience a progressive, modern American way of life. This approach was radically less formal than the way his parents' generation lived, with spaces dictating the types of activities that occurred within them. Frank Lloyd Wright called the open plan "breaking out of the box," and it applied as much to the resulting psychological freedom as to the actual physical space. Here's how Purcell summed up this change in attitude: "What we needed to do was to lose not so much the parlor as the parlor idea of life."

Purcell wanted his living room and dining room to flow together, and he and Elmslie tried many different schemes before they-and Edna, whose opinion was also important-were finally satisfied. They lowered the living-room floor and elevated that of the dining room. A V-shaped projection, which suggests a ship's prow, divides the two rooms, and a continuous tented ceiling unites the space. next stop >

Unified Vision Intro| The Collection| Purcell-Cutts House Tour| Architectural Tour| Comments