link: The Minneapolis Institute of Arts Unified Vision: The Architecture and Design of the Prairie School
navigation spacer Introduction navigation spacer The Collection navigation spacer Purcell-Cutts House Tour navigation spacer Architectural Tour navigation spacer Comments navigation spacer
Site Plan Site Plan Site Plan Site Plan Site Plan Site Plan Site Plan The Site Entryway (Exterior) Exterior
Purcell-Cutts House
 link: Introduction
 link: The Site
 link: Exterior
 link: Entryway - Exterior
Site Plan
 link: 1st Floor
 link: 2nd Floor
 Nuts & Bolts
 Purcell's Own House Notes
The Site
previous page The Purcell-Cutts House Site next stop
360 degree view - 1
360 degree view - 1
360 degree view - 1

Related Images
The Site related image
The Site related image
The Site related image

The Site, page 2 of 2
Urban Oasis
In addition to his lake view to the west and views of neighbors' gardens to the north and south, Purcell added an eastern garden, which enhanced the sense that the house was an oasis in an urban setting. Along with landscape architect Harry Franklin Baker, Purcell created a plan combining the qualities of structure and freedom that characterize the respect-the-site approach of Prairie School architects. A rectangular reflecting pool in front featured a small fountain and water plants. And informal plantings and ornamental trees throughout the site complemented annual plantings of nasturtiums, vinca vines, and water lilies in rectangular planters and in the pool.

In the 1920s, the Cutts family added a detached garage that is in keeping with the style of the house; it opens onto the alley at the northwest corner of the site. next stop >

page 1, 2

Unified Vision Intro| The Collection| Purcell-Cutts House Tour| Architectural Tour| Comments